Вторник, 23 апреля

Що показує МРТ колінного суглоба?

 

Захворювання колінного суглоба призводять до суттєвого обмеження рухів, а, значить, і повсякденної активності людини. Вони стають серйозною проблемою не тільки для тих, хто відчуває підвищені навантаження на кістково-суглобової апарат, а й людей, які ведуть звичний спосіб життя.

Болі в коліні є частою скаргою у пацієнтів на прийомі лікаря, але подібний симптом може бути наслідком досить широкого спектра патології. Тому велике значення має якісна і своєчасна діагностика.

За останній час в медичній практиці міцно зміцнилися нові високоінформативні методи дослідження. Одним з них є магнітно-резонансна томографія (МРТ), яка дає можливість виявити багато патологічні процеси і в колінному суглобі, повідомляє meddiagnostica.com.ua.

Суть методики

МРТ колінного суглоба грунтується на зміні стану атомів водню, що знаходяться в тканинах, під впливом високоінтенсивного магнітного випромінювання. Відбувається порушення ядерних протонів, які входять в резонанс з полем томографа. Залежно від виду тканини, такий процес має різну вираженість. Ця зміна вловлюється датчиками і піддається комп’ютерній обробці, в результаті чого формується зображення досліджуваної частини тіла. Найкраще на знімку видно м’які тканини, а щільні утворення можна оцінити лише побічно.

Коли пацієнти стикаються з хворобами колінного суглоба, для них важливо знати, яке дослідження краще провести. Адже, крім МРТ, є ще один схожий метод — комп’ютерна томографія (КТ). Його також використовують при патології коліна, але він заснований на абсолютно інших принципах. У цьому випадку застосовується рентгенівське випромінювання, яке проходить через тканини, в різного ступеня поглощаясь ними, що залежить від щільності досліджуваних структур.

Завдяки спеціальному пристрою томографа отримують пошарові зображення ділянок тіла, які дозволяють точно оцінити їх структуру. КТ добре показує всі тканини, але щільні набагато краще.

МРТ колінного суглоба є чутливим методом візуалізації, які надають достовірні дані про будову тканин.

Переваги і недоліки

Приходячи на обстеження, пацієнти повинні бути впевнені в тому, що призначений метод найкращим чином співвідноситься з передбачуваним діагнозом. Тому важливо враховувати всі особливості МРТ колінного суглоба. Так, магнітно-резонансна томографія має істотні переваги перед іншими методами дослідження:

  • Безпека — немає рентгенівського або іонізуючого випромінювання.
  • Неінвазивна методика — якщо не враховувати дослідження з введенням контрасту.
  • Висока точність результатів.
  • Отримання тривимірних зображень.
  • Можливість оцінки функції тканин.
  • Природне контрастування від кровотоку.

Але таке дослідження має і певні недоліки, яких, на жаль, не позбавлений жоден з діагностичних методів. Деякі з них в певних випадках можуть істотно знизити інформативність процедури. В першу чергу це стосується дослідження кісткової тканини, що має велике значення при патології коліна. Коли необхідно оцінити її структуру, виявити переломи або інші утворееня, необхідно віддавати перевагу КТ. Крім того, слід враховувати і перелік протипоказань до МРТ колінного суглоба.

Переваги магнітно-резонансної томографії значно переважають над одиничними недоліками, що є незаперечним фактом на користь цього методу дослідження.

Показання та протипоказання

МРТ має широкий спектр показань при різних захворюваннях. Найчастіше дослідження проводять при патології головного і спинного мозку, хребта, суглобів і м’яких тканин. Тому хвороби коліна не є винятком. Томографія надасть точну інформацію про структурні порушення при таких станах:

  • Удари, розтягування і розриви зв’язок, м’язів, сухожиль.
  • Вивихи і переломи.
  • Дегенеративна патологія (остеоартроз, остеохондропатия, кістозна перебудова).
  • Вроджені аномалії (екзостоз, дисплазії).
  • Артрити.
  • Тендони, синовіти, бурсит.
  • Захворювання менісків (менісціт, меніскопатія, розриви).
  • Скупчення крові в суглобі (гемартроз).

З огляду на велику кількість захворювань, при яких використовується МРТ колінного суглоба, немає сумнівів в її високій діагностичної цінності. Іноді це стане єдиним методом дослідження, що дозволяє виявити патологію.

Незважаючи на вражаючі результати, МРТ коліна має певні протипоказання до виконання. Оскільки в процесі дослідження мають справу з магнітним полем, то слід відмовитися від томографії особам, які мають в організмі якісь металеві компоненти: кардіостимулятори, судинні стенти, фільтри і шви, деталі остеосинтезу, оскільки боєприпасів і ін. В таких випадках краще скористатися КТ.

Також необхідно пам’ятати, що введення контрастної речовини має свої обмеження в осіб з алергічними реакціями, серцево-судинної, ниркової недостатністю. Тим, хто страждає на клаустрофобію, рекомендують дослідження на апараті з відкритим магнітним контуром.

МРТ показано при різній патології колінного суглоба. Якщо у пацієнтів є певні протипоказання, можна скористатися іншими діагностичними методами, зокрема КТ.

Проведення дослідження

МРТ колінного суглоба може проводитися на апаратах, що мають відкритий або закритий магнітний контур. При цьому потужність формованого поля буде значно вище у останніх, що позитивно позначається на якості знімків. Крім того, застосовуються міні-томографи, що дозволяють досліджувати окрему ділянку кінцівки або суглоб.

Підготовка

Як правило, МРТ, як і КТ, не вимагає спеціальної підготовки. Отримавши направлення лікаря, пацієнт може відразу ж пройти в діагностичний кабінет. Безпосередньо перед дослідженням необхідно зняти з тіла все металеві предмети.

Якщо проводиться контрастна томографія, то попередньо зобов’язані зробити пробу на вводиться препарат. Лікарю може знадобитися медична документація або попередні знімки, тому їх слід взяти з собою.

Виконання процедури

Кожному пацієнту перед процедурою хочеться дізнатися, як роблять МРТ колінного суглоба. Слід сказати, що дослідження займає певний час — від 15 до 25 хвилин, протягом якого необхідно лежати на столі апарату з нерухомою кінцівкою. Це дуже важливо, оскільки фотографії можуть бути нечіткими, що знизить їх діагностичну цінність. Найчастіше ногу фіксують спеціальними ременями. Протягом всієї процедури пацієнт перебуває під наглядом медичного персоналу.

МРТ колінного суглоба є безпечним і ефективним методом дослідження, що дозволяє отримати точні результати.

Інтерпретація результатів

Після проведення дослідження отримують зображення, яке представлено в цифровому вигляді. Лікар проводить оцінку змін в колінному суглобі і дає свій висновок, яке роздруковується на папері разом з діагностичною картинкою. Як вже було сказано, МРТ добре показує стан м’яких тканин, тому перш за все на знімку можна побачити будь-які зміни в структурі зв’язок, хрящів, сухожиль і м’язів. Візуалізуються об’ємні утворення, чужорідні тіла. Також проводять оцінку кісткових тканин, однак, не настільки ефективно, як при КТ.

Таким чином, МРТ є сучасним і високоінформативним методом дослідження, що дозволяє провести точну діагностику патології колінного суглоба. Після процедури лікар зможе сформувати адекватну лікувальну програму для кожного пацієнта.