Пятница, 29 марта

Як виростити дитину щасливою і самодостатньою

Щастя — це коли у людини все виходить і вона відчуває задоволення від свого життя. Відповідно, відповіддю на питання «як виростити дитину щасливою», буде:

1. Розвиток здібностей, які допоможуть вирішувати будь-які життєві завдання.

2. Психологічний розвиток, який дозволить правильно сприймати себе, людей, навколишній світ.

Розвиток яких якостей допоможе виростити дитину щасливою людиною?

Для самостійного вирішення життєвих завдань малюк повинен володіти безліччю якостей і здібностей. Йому буде потрібно:

  • гнучкий, уважний, багатогранний розум, щоб зрозуміти, проаналізувати проблему, знайти вихід зі складної ситуації;
  • віра в свої сили, яка не дає розвинутися страху перед невдачами, критикою, думкою інших людей;
  • вміння ставити перед собою завдання і планомірно рухатися у напрямку до мети;
  • допитливість, щоб ніколи не зупинятися на досягнутому;
  • мотивація — внутрішній стрижень, який надає значущості будь-якій діяльності дитини;
  • комунікабельність — здатність адаптуватися в будь-якому соціальному середовищі, а також комфортно відчувати себе наодинці з собою (не боятися залишитися без підтримки).

Мета виховання зрозуміла. А які методи використовувати, щоб не перешкодити малюкові стати щасливим?

1. Завжди говорити з ним на рівних, а не як учитель, не роздавати команди, разом обговорювати коло дитячих обов’язків. В результаті малюк відчує свою значимість, з готовністю візьме на себе відповідальність.

2. Дозволити відкрито висловлювати свої емоції, бажання, говорити про потреби. В майбутньому це допоможе в будь-якій ситуації залишатися самим собою.

3. Заохочувати ідеї і прагнення малюка — це найкращий спосіб зацікавити в навчанні, запалити інтерес до знань, мотивувати до саморозвитку.

4. Шанобливо ставитися до дітей, навіть якщо вони здійснюють неправильні вчинки. Мудре спокійне пояснення допоможе зрозуміти малюкові, що так поводитися не можна, і навчить поважати інших людей.

5. Уникати критики, порівняння дитячих досягнень, якостей з результатами і якостями інших людей. Намагатися, навпаки, помічати кращі якості в дитячому характері, сильні сторони інтелекту, таланти.

Як виростити дитину щасливою? Роль у вихованні розвиваючих курсів для дітей в Україні

Дошкільний розвиток дитини в сім’ї має як плюси, так і мінуси. Велику користь приносять паралельні розвиваючі заняття в спеціальних дитячих центрах. Переваги такої форми розвитку:

  • в житті учня в особі педагога з’являється ще один (або декілька) авторитетний дорослий, який допомагає формуванню дитячого світогляду, характеру, життєвих принципів;
  • навчання проходить в найбільш корисному для розвитку дитячої особистості середовищі — в колі однолітків;
  • тут малюки досягають перших успіхів без допомоги батьків, що сприяє зростанню дитячої самооцінки, розвитку самостійності;
  • розвиваюча програма ставить перед дитиною конкретну мету і вчить досягати її — це розвиває цілеспрямованість, яка в майбутньому допоможе втілювати в життя найсміливіші плани.

Виростити дитину щасливою людиною — велика мрія кожного батька. Втілити її допомагає Школа ментальної арифметики Соробан®. На уроках ментальної арифметики учні 5-11 років покращують свої здібності до математики, розвивають творчі та інші таланти, вчаться самостійно вирішувати свої перші життєві завдання.