Четверг, 25 апреля

Сендвіч панелі, новий напрямок в будівництві

В даний час будівельні технології стрімко розвиваються. Регулярно з’являються все нові матеріали, вироби з них і сендвіч панелі не виняток. Вони з’явилися на будівельному ринку не так давно, але вже встигли завоювати велику популярність.

Конструкція і характеристика панелей

Конструкція сендвіч панелей складається з декількох шарів, найчастіше з трьох. Теплоізоляційна основа, яка знаходиться всередині, з двох сторін закривається захисними листами. При цьому, для утеплення і для захисних листів використовуються різні матеріали. Так, в якості утеплювача можуть використовуватися:

• Мінеральна вата;

• Пінополіуретан;

• Пінополістерол.

Захисні листи можуть бути сталеві, пофарбовані в різні кольори, або виготовлені з пластику. Цей вид панелей характеризується високими енергозберігаючими і естетичними якостями, можливістю швидкого проведення монтажних робіт і універсальністю при будівництві різних об’єктів.

Виробництво і реалізація панелей

Сендвіч панелі будуть мати незаперечну перевагу перед альтернативними виробами в тому випадку, коли будуть виготовлятися з високоякісних матеріалів і мати низьку собівартість. Тому виробник сендвіч панелей автоматизує виробництво шляхом впровадження автоматичних ліній, що пов’язують всі операції в єдиний безперервний технологічний процес. Також впроваджує контроль якості на всіх етапах виготовлення панелей. У багатьох випадках ці завдання вирішуються з придбанням прогресивного обладнання провідних зарубіжних компаній, наприклад італійських.

Безсумнівно, що продаж сендвіч панелей є головним пріоритетом компанії-виробника. Ефективність продажу залежить від багатьох факторів. Вона завжди більша при:

• Низьких цінах на вироби;

• Широкому асортименті панелей з різними видами утеплювача;

• Серійному виробництві виробів;

• Вдалій конструкції і високій якості товару, що реалізовується.

Необхідно також враховувати, що великі будівельні компанії закуповують найбільше сендвіч панелей з оцинкованими сталевими листами і мінеральною ватою як утеплювач. Істотна частка продажів доводиться і на приватних покупців при індивідуальному будівництві.

Переваги та недоліки сендвіч панелей

До переваг можна віднести: не поступається бетону і блокам міцність, порівняно невелика товщина, присутність фінішного оформлення, простота догляду при експлуатації.

До недоліків відносяться: необхідність суворого дотримання монтажної технології, відносна крихкість зовнішніх шарів із пластику, заборона на застосування додаткових навантажень.

При використанні сендвіч панелей значно скорочуються терміни будівництва. Але, будівлі з зазначеними панелями розраховані до 50 років експлуатації і по довговічності поступаються будівлям з цегли і блоків.

Висновки

Незважаючи на наявні недоліки, сендвіч панелі мають незаперечні переваги. Їх використовують при будівництві нових і під час реконструкції старих об’єктів, якими є житлові будинки, складські приміщення, промислові цехи, гаражі, торгові центри та ін. Їх застосовують як для зовнішньої, так і для внутрішньої обробки. За допомогою них реалізуються всі нові різнобічні проекти, кількість яких в майбутньому буде безперервно зростати.