Субота, 27 Квітня

Правила догляду за побутовим кондиціонером

Кондиціонери, які використовуються в житлових приміщеннях, є досить складними побутовими приладами. Вони вимагають ретельного догляду та регулярного сервісного обслуговування. У разі нехтування правилами догляду за обладнанням, його термін експлуатації істотно скорочується. Яких умов експлуатації та догляду слід дотримуватись, щоб побутові кондиціонери служили довго та справно — розповідаємо в цьому матеріалі.

Кондиціонер Cooper&Hunter

Як доглядати за побутовим кондиціонером

Правила догляду за кліматичною технікою включає грамотну експлуатацію пристрою, при якій обов’язково необхідно дотримуватись рекомендацій, прописаних в інструкції користувача. Існує також низка завдань, які можуть виконувати виключно професіонали, проте деякі елементи догляду за спліт-системою можна здійснювати самостійно.

Очищення фільтрів

У внутрішньому блоці кожного побутового кондиціонера міститься фільтр, який бажано чистити щомісяця. Фільтр складається з декількох шарів дрібної сітки, яка захищає радіатор від пилу та бруду. Видалити сміття з фільтра можна за допомогою пилотяга, а також промиваючи його під проточною водою. Після процедури очищення фільтр потрібно висушити при кімнатній температурі.

Якщо в приміщенні спостерігається підвищена запиленість, фільтр необхідно чистити частіше. Про необхідність почистити фільтр може свідчити неприємний запах у кімнаті, втрата потужності пристрою, підвищений рівень шуму під час його роботи. Фільтри кондиціонерів належать до витратних матеріалів, тому з часом їх заміна є обов’язковою процедурою.

Очищення блоків

Кондиціонер LEBERG

Регулярного очищення від пилу вимагають також блоки спліт-системи, включаючи внутрішню та зовнішню частини. Внутрішній модуль можна почистити за допомогою пилотяга та щітки з м’яким ворсом. У зовнішній блок часто затягуються листя, пір’я птахів та інше сміття. Їх можна видалити щіткою, не знімаючи кришку. Після цього модуль можна промити струменем проточної води зі шланга. Глибоке очищення з розкриттям зовнішнього блоку можуть здійснювати лише спеціалісти, оскільки ця процедура потребує певних знань та навичок.

Дозаправляння фреоном

Витік фреону, навіть за умов правильного монтажу та експлуатації пристрою, становить до 8% на рік. Тому, заправку кондиціонера фреоном необхідно проводити з періодичністю півтора-два роки. Процедуру здійснюють майстри сервісного центру, які мають для цього всі необхідні технічні засоби.

Визначити недостатній рівень фреону в системі можна за наступними показниками:

  • утворення льоду та інею в місцях стикування мідних трубок;
  • зменшення потужності кондиціонера;
  • підвищений рівень шуму при роботі компресора.

Зазначені симптоми вказують на необхідність проведення діагностики та ремонту обладнання, навіть якщо з моменту дозаправлення минуло менше, ніж передбачалося.

Які роботи включає планове сервісне обслуговування

У більшості магазинів з продажу побутових кондиціонерів покупцям пропонують гарантійне та післягарантійне сервісне обслуговування. У рамках сервісного обслуговування спеціалісти виконують очищення зовнішнього та внутрішнього блоків, діагностику та ремонтні роботи. Проте головна ціль сервісного обслуговування — запобігання серйозним проблемам в роботі пристрою. Якщо за кондиціонером ретельно доглядати та правильно експлуатувати, термін його роботи становитиме від 7 до 12 років, залежно від класу пристрою. Інтернет-магазин Aqua-Life пропонує великий вибір побутових кондиціонерів, що дає можливість кожному споживачу вибрати найвідповіднішу модель.