Субота, 27 Квітня

Розділ машини під час розлучення

Автомобіль – це частина майна, яке під час розлучення підлягає поділу. Винятком є ​​випадки придбання його до шлюбу, отримання в подарунок у період шлюбу або якщо подружжя уклало шлюбний контракт, в якому зазначено, кому з них належатиме машина у разі розлучення.

При розлученні ви можете укласти нотаріальну добровільну угоду з описом майна, яке належатиме кожному чоловікові. Це можливо лише в тому випадку, якщо ви зможете домовитися по-доброму і обійтися без примусового поділу із судовими розглядами.
Якщо ви оформили шлюбний контракт і в ньому зазначено, що у разі розлучення машина належатиме дружині або чоловікові, документ про розірвання шлюбу буде достатньою підставою, щоб майно перейшло у власність того чоловіка, який зазначений у шлюбному контракті.

У разі неможливості добровільно домовитися та дійти взаємного рішення про поділ майна зверніться із заявою до арбітражного суду. Якщо, крім автомобіля, ви маєте інше майно, складіть його опис, отримайте довідки про вартість або пред’явите платіжні документи, які ви оформляли при покупці.

Все майно подружжя ділиться в рівних частках, автомобіль не є винятком. За відсутності іншого виду майна машину можна продати і розділити виручені кошти порівну або один із подружжя має право залишити транспортний засіб собі та виплатити другому чоловікові половину його вартості.

Рухова майно щорічно дешевшає, тому при розлученні вартість покупки не враховується. Зверніться до незалежної експертної оціночної агенції, сплатіть мито за оцінку автомобіля, отримайте довідку про його вартість, яку ви пред’явите на розгляд суду.

За наявності іншого майна автомобіль може залишитися одному з подружжя, якщо другому належатиме рівноцінне за вартістю майно. Наприклад, якщо подружжя в законному шлюбі придбало автомобіль, квартиру, дачну ділянку, вся оцінна вартість складається і ділиться на 2. При цьому, якщо хтось із подружжя отримає майно, вартість якого перевищує половину суму, він зобов’язаний виплатити другому подружжю різницю.