Неділя, 28 Квітня

Жувальний мармелад: склад, калорійність, користь та шкода для здоров’я

Французькі кондитери на підставі своїх спостережень зробили висновок, що тверда маса виходить при уварюванні не всіх фруктів, лише яблук, абрикосів, айви. У цих фруктах у великій кількості є в’яжуча речовина – пектин, який дозволяє фруктовій масі застигати. Ось з них і стали робити нові ласощі. Соки та пюре інших фруктів додавали в мармелад у невеликих кількостях.

У ХІХ столітті виробництво мармеладу збільшилося, оскільки вдалося отримати штучний пектин. Для виготовлення використовувалися різні фрукти та ягоди, хоча справжнім, як і раніше, вважався яблучний, айвовий та абрикосовий мармелад.

Потім кондитери Франції навчилися використовувати у виготовленні мармеладу природні желеутворюючі речовини: рослинні, осетровий клей, яловичий хрящовий та м’ясний відвар.

У XX столітті, з розвитком харчової промисловості, виробництво мармеладу стало дешевшим за рахунок застосування синтетичних ароматизаторів та барвників, крохмалю, кісткового желатину.

В Америці в середині XIX століття з’явився жувальний мармелад. Він не прилипав до рук і не танув. У Європі жувальний мармелад з’явився на початку XX століття, а в Росії – у самому його кінці, у 90-ті роки.

До складу сучасного жувального мармеладу входить багато компонентів. Це цукор, патока, консерванти, барвники, смакові добавки та ароматизатори. Як желюючі речовини виробники використовують агар-агар і пектин. Останній найчастіше є штучним.

Калорійність жувального мармеладу не така велика, всього 321 ккал на 100 г продукту.

Натуральні пектин, віск та рослинні жири, що входять до складу мармеладу, навіть корисні для організму. Але у сучасному виробництві використовуються штучні аналоги. Якісний мармелад сьогодні готують на основі натуральних фруктів. Але і він є просто ласощами, вживати які потрібно в міру.

Жувальний мармелад, для желювання якого використовується агар-агар, справді корисний. Агар-агар сприяє поліпшенню роботи шлунково-кишкового тракту, печінки та щитовидної залози. Желатин благотворно позначається на шкірі, волоссі, суглобах, хрящах людського організму.

Натуральний пектин виводить з організму токсини та важкі метали, сечовину, зайвий холестерин, шкідливі речовини, що утворюються внаслідок обмінних процесів. Його застосовують для лікування опіків та ран, атеросклерозу, бактеріальних інфекцій кишечника та гемофілії. Використовується і при лікуванні порушення обміну речовин.

Але до складу жувального мармеладу входить цукор, користь якого для організму, особливо дитячого, дуже сумнівна. Штучні консерванти, барвники та смакові добавки шкідливі, особливо якщо зловживати продуктами, які їх містять. Страждає і шлунково-кишковий тракт, опорно-руховий апарат, і нервова система. Для покращення зовнішнього вигляду продукту, його гладкості та блиску використовують воскожировую суміш. Тому, здебільшого, про користь такого мармеладу не йдеться.

Щоб вибрати корисний жувальний мармелад, ретельно вивчіть його склад. Він має бути зроблений з натуральних компонентів: цукру, патоки, пектину, желатину, фруктового соку. Деякі виробники додають до мармеладу вітаміни.

Купуйте мармелад неяскравих кольорів. У цьому випадку більша ймовірність використання в них натуральних барвників (бурякового соку, наприклад). Смак якісного жувального мармеладу повинен бути з кислинкою, без нудотності та надмірної насолоди. Він добре тримає форму, при натисканні швидко її відновлює. Шари мармеладу чітко помітні.

Дотримуючись простих правил вибору жувального мармеладу, вживаючи його після їжі в невеликих кількостях, можна насолодитися не тільки смачними, але й корисними ласощами.