Неділя, 28 Квітня

Як захистити зв’язки та м’язи під час тренування

Силові заняття спортом так чи інакше призводить до поступового збільшення навантаження на зв’язки, суглоби та м’язи. Головна небезпека полягає в тому, що наші зв’язки та м’язи можуть довго не подавати сигналів тривоги про те, що вони пошкоджені. Саме тому, у найнесподіваніший момент, наше тіло може піднести несподіваний “сюрприз”.

За родом спортивної діяльності спортсмени, бодібілдери та бійці стикаються з неприємними, а часом просто критичними больовими відчуттями у зв’язках суглобів та м’язах. На жаль, при інтенсивних силових тренуваннях уникнути розтягувань і больових відчуттів не вийде, але уникнути важких травм цілком здійснимо. У цій статті ми розглянемо основні способи захисту від ушкоджень зв’язувань та м’язів під час тренування.

Способи захисту зв’язок та м’язів

Існує кілька основних способів, які лікарі та самі спортсмени рекомендують, щоб убезпечити себе від небажаних травм зв’язок та м’язів:

Препарати для суглобів та зв’язок – надійні засоби від розтягувань зв’язок, м’язів та ушкоджень суглобів. У нашому каталозі представлені наступні препарати, які ви можете замовити зараз: Animal Flex (44 Pak), Flexit Liquid, Glucosamine Sulfate (120 капсул), Calcium Complete (90 капсул), Magnesium (120 капсул), Arthroblock (60 капсул), Arthroguard (120 капсул).
Креатин – поширена харчова спортивна добавка, здатна найефективніше затримувати потрібну кількість води в організмі, що значно збільшує силові показники та достатнє підживлення м’язів та суглобів.
Якісна розминка та розігрів м’язів забезпечать максимально безпечне тренування. Після розминки значно покращується кровообіг до прилеглих тканин (м’язів), а також значно збільшується вироблення суглобового мастила. Поєднання креатину та активного розігріву чудово готують суглоби та зв’язки до навантаження.
Бандажі на суглобові частини (коліни, лікті, кисті рук) допоможуть уберегти від небажаних розтягувань. Але також варто пам’ятати, що надто тугі та жорсткі бандажі можуть призвести до травмування. Взимку використання бандажів найбільше ефективно, адже вони тримають суглоби в теплі і сприяють правильному кровообігу.
Розігрівальні мазі стали одним з основних видів захисту від розтяжок та травм. Змащення проблемних суглобів перед розігрівом призведе до високої результативності і вдвічі знизить ризик травми під час інтенсивних занять у залі.

Основні симптоми, що виникають при травмі зв’язок та м’язів

Існує поширені симптоми при небезпечних травмах м’язів, розпізнавши які варто негайно звернутися до лікаря та припинити на час тренування:

Під час руху суглоба виникає гострий біль;
Набряк широкого радіусу у сфері постраждалого суглоба чи м’язи;
Обмежена та скрутна рухливість пошкодженої кінцівки або іншої частини тіла;
Часте підвищення температури;
Під час руху хворого суглоба часто чути хрускіт;
Виникнення болючих відчуттів при натисканні на пошкоджене місце.
Щоб зберегти сухожилля та зв’язки від травм, необхідно зробити їх сильнішими та еластичнішими. Для цього Вам потрібно:

Робити розминку та розтяжку перед кожним тренуванням. Розтяжка зробить зв’язки та м’язи еластичнішими та сильнішими.
Для зміцнення зв’язувань необхідно використовувати спеціальні препарати. Це перелічені вище препарати, які містять у собі колаген, глюкозамін, хондроїтин та омега-3 жирні кислоти.
Дотримуйтесь техніки безпеки при виконанні будь-яких, навіть найпростіших вправ. Не робіть різких рухів, адже в більшості випадків вони зовсім не потрібні. Зосередьтеся на плавному та розміреному перебігу спортивних занять.