Неділя, 28 Квітня

Відвідування джунглів та тропічного лісу: запобіжні заходи

Прогулянка тропічним лісом може стати чудовим доповненням до відпочинку на екзотичному курорті. Щоб ця подія залишила про себе приємні спогади, варто заздалегідь вжити необхідних запобіжних заходів. Частина з них актуальна не тільки для тих, хто збирається насолоджуватися красою джунглів, але й для інших мандрівників, які вперше вирушають до країн з тропічним чи екваторіальним кліматом.
Перед поїздкою до тропічних країн дізнайтеся, які захворювання характерні для обраного району та яка їх профілактика. Зайнятися цим варто заздалегідь, оскільки може знадобитися більше однієї вакцинації, а робити їх одночасно не рекомендується. Як правило, при поїздці в тропіки потрібні щеплення проти поліомієліту, правця та дифтерії. Перед візитом у низку країн Латинської Америки та Африки необхідно пройти вакцинацію проти жовтої лихоманки. Для профілактики малярії доведеться приймати спеціальні препарати.
Мандрівник, що вперше опинився в тропічному лісі, піддається не завжди сприятливому впливу клімату, рослинного та тваринного світу. Щоб зберегти приємні враження від візиту до таких куточків природи, прогулянку джунглями слід робити в супроводі досвідченого гіда і буквально дотримуватися його вказівок.

Для візиту в джунглі знадобиться одяг, що максимально закриває тіло, і комфортне закрите взуття на міцній підошві, яке не проткнуть колючки, що попалися на дорозі. Для захисту від дощу достатньо непромокаючої вітровки або поліетиленового плаща. Щоб уникнути укусів п’явок, які водяться не лише у водоймах, а й на суші, варто застебнути манжети на рукавах сорочки, а штани заправити у взуття.

У тропічних лісах водиться неабияка кількість комах та кліщів, що є рознощиками різноманітних захворювань. Щоб позбавитися настирливої ​​уваги цих представників місцевої фауни, варто обробити одяг та шкіру репелентом з великим відсотком вмісту діетилтолуаміду. Пакування препарату слід взяти на прогулянку, оскільки в умовах вологої спеки діюча речовина буде досить швидко змиватися зі шкіри потім. Щоб уникнути уваги дрібніших паразитів, не варто купатися в природних водоймах зі стоячою водою. Влаштовуючись на відпочинок на стовбурі поваленого дерева чи землі, буде розумним сідати на підстелений шматок поліетилену.

Як відомо, рослинний та тваринний світ тропіків вкрай різноманітний. Значна кількість його представників мають захисні механізми на кшталт отрути або шипів, а тому не варто чіпати листя і стебла невідомих рослин, як би привабливо вони не виглядали. Кори дерев, на яких виступає млечний чи прозорий сік, теж слід уникати. Досліджуючи тропічну хащу, не варто перевіряти руками вміст нір, тріщин у корі чи дупел. Порізи та подряпини в умовах тропіків мають властивість запалюватися. Вирушаючи на прогулянку до лісу, бажано мати при собі антисептик для швидкої обробки таких ушкоджень.